Eğer har zaman sağlıklı ve güler yüzlü olmak istiyorsanız, ruh sağlığınıza dikkat edin ve beslenme şeklini değiştirin.
Mesela:
Sabah Erken kalkın. Kilolu iseniz, salatalık ve ekşi elma suyu içip 30 dakika jimnastik yapınız. Sabah erken kalkanın Allah işini rast getirir.
Mutlaka sabahları iyi bir kahvaltı yapmalı, normal bir öğle yemeği yemeli ve hafif bir akşam yemeği ile günü tamamlamak en iyi ve sağlıklı bir beslenme şeklidir.
Her insanın kendine has sağlıklı beslenme şekli vardır. Bazıları, akşamları tatlı yememeye, bazıları diyet yapmaya, bazıları da tükettiği kalorileri hesaplamaya özen gösterir.
Peki sağlıklı yaşam nerden başlar?
Kendimizi Tanımak:
Kendimizi nasıl hissettiğimiz çok önemlidir. Hislerimiz bütün ruh ve beden sağlığımızı doğrudan etkiler. Kendimizi sağlıklı buluyorsak gerçekten sağlıklıyız. Kendimizi hasta hissediyorsak, demek ki hastayız. Onun için kendimizi pozitif olarak kurmamız ve kendimize sağlıklı yaklaşmamız gerekir. Sağlıklı ve dengeli yaşam kurallarına uymak gerekiyor.
Kötü Alışkanlıklar:
Kötü alışkanlıktan kastımız sadece içki, sigara, narkotik maddelerin tüketimi ile ilgili değil, bu kadar kötü olmayan ancak vücut sağlığımıza zarar veren diğer alışkanlıklar… Bazıları şeker sever, bazıları yastık altına salam saklar, bazıları da fast food da hamburger yemeyi ve kola içmeyi sever. Bunlar da kötü alışkanlıktır. Bir düşünelim biz ne yapıyoruz? Bunların bize yararı veya zararı var mı?
Beslenme:
Beslenmemiz %70 oranda vücudumuzun ne durumda olduğunu gösteriyor. Dengeli ve sağlıklı beslenirsek çoğu problem ve hastalıktan uzak oluruz.
Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi diyetle karıştırmayalım. Öncelikle Diyet kelimesi Yunanca olup yaşam tarzı anlamına geliyor. Bugünkü anlama bakarsak bu kelime çok farklı algılanmış. Diyet zayıflamak için, yemek yeme kuralı gibi kullanılıyor. Bazen bu tür diyetler çok kötü sonuçlanabiliyor.
Diyet sağlıklı yaşam tarzı demektir, şimdiki modern anlamda bir haftalık, bir aylık değil uzun süreli olmalıdır. Çoğu insan diyet yapıyor ve diyet bitiminde eski porsiyonlarına geri dönüp eski haline de kavuşuyor.
Çok çabuk sonuç veren diyetlerden uzak durmamız gerekiyor. Hızlı kilo verme ve sağlığımıza kavuşma aynı zamanda olamaz. Bu çok uzun bir süreçtir. Ve ne kadar çabuk kendi sağlımıza zaman ayırırsak o kadar çabuk istediğimiz sonucu elde ederiz.
Normal beslenme, kendi hayat şartlarımıza uygun beslenme şekli seçmektir.
Günlük besin tüketimimizde mutlaka vitaminler, mineral birleşimler, az yağlı asit, ferment, su, protein, karbonhidrat vs. olması gerekiyor.
Tüketimin listesini çıkarmak için internetten faydalanabilirsiniz ve neyi ne kadar tüketmem gerekiyor düşüncesiyle bir liste hazırlayabilirsiniz. İdeal olan kendinize Beslenme günlüğü tutup, her gün neyi ne kadar tükettiğimizi not etmektir. Bu listeyi en az bir hafta yazmamız gerekiyor, fakat beslenme şeklini değişmemek şartı ile. Hafta sonu notları kontrol edip neyi ne kadar tükettiğimizi ve aldığımız vitamin, mineral, protein, su, vs. hesaplamaktır. Sonuçları hesapladıktan sonra doğru listeyi yani dengeli beslenme listesini yapmamız gerekiyor.
Su:
Su sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez arkadaşıdır. İnsan yemek yemeden 45 gün daha yaşaya bilir, fakat susuz bir haftadan fazla yaşayamaz. Suyun vücudumuzdaki çoğu proseslerde rolü vardır. Vücut ısısını dengeler, besleyici maddeleri ve sindirim fireni aktarır, molekülün dinamik fonksiyonunu kolaylaştırır.
Su tüketimi kişiye hastır. Yetişkinler için her kilo başına 25-30 ml, çocuk için daha fazla her kilo başına 30-35 ml.
Spor ve fiziki ağırlık:
Ölçülü ağırlığın insan sağlığına çok faydası vardır. Bazıları ağır işte çalışmayı spor kabul ediyor. Fakat ben bunun yanlış olduğunu savunuyorum. Gerçek olan şudur ki yapılan ağır iş, her ferde özel hesaplanmamış, onun için de bazıları zarar bile verir. Spor ise, farklı olarak herkese özel verilir, her kesin becerisine göre seçilir. Bununla beraber bütün vücuttaki kaslar ağır işte çalışmaktan farklı olarak, aynı zamanda çalışır.
Koşuyla ve yürüyüş ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum. En iyisi akşam uyumadan önce yürüyüş yapın. Bu size, iyi ve derin uyku sağlar. Sabahları koşmak faydadan çok zarar veriyor. Daha uyanmamış vücudumuza stres verir. En iyisi sabahki yürüyüşü hafif jimnastikle değiştirelim.
Sonuç olarak, önemli olan sizin kendinize olan ilginiz. Negatif fikirlerden uzak durun, daha çok temiz havada yürüyüş yapın, tabiatı seyredin, faydalı besinler tüketin, çok su tüketin ve sağlıklı olun!