Karaciğerin iltihabıdır ve insan vücudunda olumsuz bulguya yol açar. Hepatitlerin birkaç türü vardır. Bazıları virüslere bağlı bazıları değildir.
Genellikle hastalığı virüsler tetiklemektedir. Bazı ilaçlar toksine ve alerjiye neden olmaktadır. Bu gibi reaksiyonlar çeşitli kimyasal maddelerde metal (demir) bileşikleri, tiner ve alkol ortamlarında görülmektedir. Hepatit hastalığı karaciğerde şişkinlik iltihaplanma ve hücrelerin ölümleriyle ilerlemeye devam eder. Sağlıklı bir karaciğer ölü hücrelerin yerine yeni hücreler üreterek fonksiyonlarına devam eder. Bazı durumlarda karaciğer bu hastalıkla mücadele edemez ve hastalık uzun zaman veya ömür boyu sürerek kronik hepatit kalmaktadır. Bu insanlara enfekte (mikrop taşıyıcı) adı verilir. Bu hastalar kanser ve siroz riskini taşımaktadırlar. Bazı hastalarda hastalık semptomları görülmemektedir.
Karaciğer fonksiyonlarına arasında safra, kan pıhtılaşma faktörleri, ve bir çok enzimin üretimi yer alır. Ayrıca kolesterolün metabolizması, kan şekeri seviyesinin normal değerde tutulması, bazı hormonların düzenlenmesi ve alkol dahil ilaçların ve zehirli maddelerin temizlenmesi (arındırılması) hep karaciğerin fonksiyonları arasındadır. Hepatit hastalığı durumunda bu fonksiyonlar bozulmaktadır. Tedavi süresince karaciğerin durumu kontrol altında tutulmalı ilaç tedavisinde çok dikkatli olunmalıdır. Karaciğerin fonksiyonlarının ciddi biçimde bozulmasının önlemini almak gerekmektedir. Karaciğer fonksiyonlarının bozukluğu koma ve ölümlere neden ola bilir.
Hepatit A: Hepatit A virüsü fekal ve oral yollardan bulaşır. Kontamine sular ve bakteri bulunan gıdalar bu hastalığa neden ola biliyor. Hepatit A Epidemik hepatit ve enfeksiyonel hepatit kadar yaygındır. Virüs bakterili gıda ve sulardan yayılmaktadır. Aynı zamanda hastalıklı kişilerle direk temas sonucuyla da bulaşmaktadır. Genellikle hijyene dikkat edilmediği (özellikle iyi yıkanmayan ellerden) vücuda alınmaktadır.
Semptomlar Hepatit A hastalarında mide bulantısı, yüksek ateş, iştahsızlık, karın bölgesi ve kas ağrıları, baş ağrıları, çabuk yorulma. Hastalığın ilk belirtileri hastalandıktan 30 gün sonra görülmektedir. Ancak dışkı tahlilinden 2 hafta içinde hastalık tespit edilebilmektedir. Hastalığa yakalananlar farkında olmadan çevreye mikrobu yaymaktadırlar. Hepatit A çok nadir durumlarda ölümcül olmaktadır.
Hepatit B: Hepatit B virüsü enfeksiyonu hastalığın en sık nedenidir. Geçmişte kan trasfüzyonları en sık bulaşma nedeni sayılır iken. Günümüzde bu hastalığın nedenleri vücuttaki diğer sıvılarla da bulaştığı kanıtlanmıştır. Rahim sıvıları ve sperm gibi. Hastalığın cinsel ilişkilerle de bulaştığı görülmektedir. Yeni doğan bebeklerde hastalık anne karnındayken plasenta vasıtasıyla bulaşmaktadır.
Semptomlar Hepatit B ilk aşamada çok yavaş ilerlemektedir. Hastalığın belirtileri ancak birkaç aydan sonra görülmektedir. Hepatit B karaciğere hasar vererek fonksiyonlarını kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Bazı durumlarda enfeksiyon çok yavaş ilerlediği için, hastalık algılanamaz. Genellikle görülen belirtiler, sarılık, karın bölgesinde ağrılar, bazen kaşıntılı isilik meydana gelmektedir. Birçok insan bu hastalıktan karaciğerinde kalıcı bir hasar kalmadan iyileşmektedir, ancak her 10 kişiden 1 sinde kronik hepatit oluşmakta veya virüs taşıyıcısı olmaktadır. Bazı durumlarda karaciğer sirozu da görülmektedir.
Hepatit C: hepatit C, B virüsünün bir başka çeşididir. Günümüzde bu hastalığın nedenlerinden en başında kan nakli gelmektedir. Cinsel yolla bulaşma riski çok düşüktür. Enfekte kişinin (mikrop taşıyan) virüs sayısının çok düşük düzeyde bulunduğundan antijenlerin doğrudan gösterilmesi mümkün değil.
Semptomlar hastalık 50 günden sonra ortaya çıkmaktadır. Hastalık taşıyıcı veya kronik duruma dönüşebiliyor. Başarılı tedavi yöntemi interferon sayılmaktadır. Çünkü bu yöntem diğer virüsleri de ortadan kaldırmaktadır.