Belirtileri ve sebepleri 

Siyatik, omurilik aralığında (disk) bulunan sinir köklerinin iltihablanmasıdır. Siyatik aniden şiddetli ve dayanılması zor bir ağrı şeklinde ortaya çıkar.

Siyatik vakaları %95 kireçlemenin bir sonucudur. Geri kalan %5 ise yaralanma, fıtık,  omurga ve disklerin hasar görmesi neticesinde ortaya çıkar.

Bu hastalığa yakalanma riskini en fazla sporcular, hareketsiz hayat süren ve uzun süre oturan insanlar taşırlar.

Siyatik çeşitleri:

  • Boyun;
  • Boyun – Omuz;
  • Göğüs;
  • Bel bölgesi(lumbosakral).

Travma ya da aşırı zorlama sonucu oluşan ve birdenbire ortaya çıkan siyatik, çok keskin olabilir. Vaktinde yapılan bir tedavi ile bu hastalıktan uzun süre kurtulmak mümkündür. Ancak hastalığın göz ardı edilmesi kronikleşmesine sebebiyet verir.

Yakın zamana kadar, siyatik yaşı ilerlemiş insanların hastalığı olarak biliniyordu. Şimdi ise giderek orta yaş grubunda da görülmeye başladı. Bunun başlıca sebepleri hareketsiz hayat tarzı, uzun süre masa başında oturma ve stres.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, bu patoloji kırkbeş yaşın üzerindeki her sekiz kişiden birinde gözlemlenmektedir.

Siyatiğin ana belirtisi, ağrıdır. Ağrı da omurganızdaki hasarlı bölgeye göre değişir :

  • Boyun siyatiği: Eğer boyun siyatiği varsa başının herhangi bir hareketi ile acı artar. Bu hastalığa bağlı özel belirtiler de olabilir. Baş dönmesi, işitme bozukluğu, düzgün yürüyememe gibi…
  • Göğüs siyatiği: Göğüş bölgesinin tümünü kaplayan bir ağrı.
  • Bel bölgesi (Lumbosakral): Sırt ağrısı, yürürken ağrı, eğilirken oluşan ağrı.

Bazen ağrı kendiliğinden azalabilir. Fakat bir süre sonra daha büyük ve dayanılması zor bir ağrı olarak yeniden tezahür eder. Ağrının yeri sinirlerdeki sıkışma veya iltihaplanmanın nerede olduğuna bağlıdır. Eğer sinirler omurganın üst bölgesinde zarar görmüşse, ağrı boyun ve omuzlar çevresi ile ensede hissedilmeye başlayacaktır. Siyatik omurganın orta bölgesinde ise ağrı göğüsün tümünü kaplar ve ellerde dahi hissedilebilir. Bel bölgesi (lumbosakral) siyatik ağrıları kalça, baldırlar ve ayaklarda hissedilir.

Siyatiğin en yaygın belirtilerinden biri de his kaybıdır. Bu his kaybı kısmi olabileceği gibi bir bölgeyi bütünüyle de kapsayabilir.   Kısmi his kaybı zarar görmüş sinirler bölgesinde ortaya çıkar. Ağır vakalarda uç bölgelerde uyuşma görülür. Ayrıca, kaslarda zayıflık oluşması, kasların çalışmaması veya küçülmesi, yumuşak dokularda yanma ve karıncalanma, baş agrısı, baş dönmesi, duyu ve görme zayıflaması da belirtiler arasındadır. Bu belirtilerin ortaya çıkmasına beyinde kan dolaşımın bozulması sebep olur. Siyatiğin omurganın alt kısmında oluşması durumunda bağırsak ve idrar torbası fonksiyonlarda bozukluklar görülebilir.

Belirtileri:

Siyatik vakaları bazen başka hastalıklarla karıştırılır. Varis, düztabanlık, iç organların rahatsızlığı gibi kuşatıcı bir ağrı belirtileri olan hastalıklar siyatik ile karıştırılır.

Siyatiği şu belirtilerden yola çıkarak ayırt edebiliriz:

  • Ağrı aniden ortaya çıkması, bir süre kaybolduktan sonra tekrar ve daha da yükselerek kendini hissettirmesi
  • Sırt üstü yatarak ayağı düz şekilde kaldırmaya çalışınca ağrının güçlenmesi
  • Hasta yattığı yerden doğrulmaya çalıştığında ayağın kendiliğinden bükülmesi
  • Hapşırma ve öksürme esnasında keskin ağrının ortaya çıkması
  • Başını öne doğru eğdiğinde ağrının artması
  • Uzun süre bir pozisyonda durmakta zorlanması
  • Gece hastanın durumunun kötüleşmesi
  • Çok terleme ve yüzde solgunluk ortaya çıkması

 

Sebepleri:

Siyatik ayrıca bir hastalık değil sadece sendrom olduğundan, onu bir çok sebep tetikleyebilir. Bildiğiniz üzere, omurgamızın içersinde omurilik bulunur. Omurilikten birçok sinir uçları açılır. Bu sayede vücudun hareket etme yeteneği düzenlenir ve kontrol edilir. Sinir uçları hasar gördüğünde veya iltihaplandığında siyatik dediğimiz hastalık ortaya çıkar.

Yapılan araştırmalara göre siyatik %95 ihtimalle kireçlenmenin sonucunda oluşur, geri kalan 5% ise uzun süren omurilik travmaları neticesinde veya omurlar arası fıtık sebebiyle oluşur.  

Hayat boyunca herkes öyle ya da böyle son zamanlarda “meşhur hale gelen” bu hastalığın belirtileri ile karşılaşıyor. (Çocuklarda dahi görülmeye başlandı). Kireçlenmenin ortaya çıkarma sebepleri de hareketsiz hayat şekli ve yanlış fiziki çalışmalardır.  Eğer hastalık tedavi edilmezse, yıllar geçtikte hastalık daha ağır bir şekle dönüşür,  çok sıkıntı bir hal alır.

Aynı şekilde siyatik omurilikte ortaya çıkan fıtık sebebiyle de görülebilir. Osteofitlerin (omurlarında kemikli çıkıntılar) spinal kanal darlığı, tümör, eklemlerde iltihap oluşması ve ilerlemesi, iç organlarının hastalığı, kardiyovasküler ve ürogenital sistem, omurga değişikliklerini meydana getirebilir, bu da acı veya kronik siyatiğe yol açar…

Siyatiği başka neler tetikleyebilir?

  • Sıkıntı, moral bozukluğu;
  • İltihap;
  • Sindirim sistemi bozukluğu;
  • Ağır kaldırmak

Siyatik sağlıklı insanlarda da sıklıkla görülmeye başladı, genellikle travma ve ağır bir şey kaldırma gibi fiziki zorlanma sebebiyle omurgada oluşan aşırı basınç sinir sıkışmasına sebep olur. Bu da ağrılara ve sinir uçlarının iltihaplanmasına sebep olur.

Siyatik hamile kadınlarda da görülür, ani kilo yükselmesine hazır olmayan omurga ve kaslara oluşan gerilimden. Aynı şekilde hormonal değişiklikler ve metabolik bozukluklar siyatik tetikleyebilir.

Vücuttaki bağırsak hastalıkları sinir köklerinin iltihaplanmasına yol açabilir ve bu genellikle üşütme sebebiyle olur. Soğuk algınlığı, grip, siyatik depresyon ve stres halindeki insanlarda çok sık görünür.

Yanlış beslenme alışkanlığı bu hastalığın tetikleyici unsurlarındandır. Eğer kişi çok miktarda tuz tüketiyorsa, bu omurganın boyun kısmı üzerinde toplanır ve sinir lifleri üzerine baskı yapar. 

Siyatiğin sonuçları

Vaktinde omurga kısmının tedavi edilmemesi durumunda hastalık ilerler ve kronik hale gelir ve insanı hayatın sonuna kadar rahatsız eder. Çeviri hatasıHasta şiddetli rahatsızlık yaşar ve hayat kalitesi düşer. Kas arızaları siyatikte omurga eklemlerinin beslenmesini kötüleştirir ve bozulmalarına sebep olur. 

Bu hastalığın ilerleme ihtimali vardır. İlerleme ile omurilik krizi ve uzuvlarda felç meydana gelebilir. Bu da sık sık sakat kalmakla sonuçlanıyor. Devamlı ağrılarda, en iyisi kulaktan duyma bilgilerle tedavi etmeye çalışmadan, hastalığın sebebini tespit edip tedavi edebilecek uzmana başvurmanızdır.

Siyatik için alınabilecek tedbirler

Siyatiği önlemek için bazı fiziki hareketler yapılması tavsiye edilir. (hastalığın ağrılı dönemi dışında)  Bu omurga üzerindeki baskıyı azaltmak ve kasları güçlendirmek için gereklidir. Hareketler kaslardan adeta tabii bir korse oluşturur. Omurga için yüzme çok faydalıdır, ancak yüzme esnasında aşırı soğuma ve ani hareketlerden kaçınmalısınız. Ayrıca hasta fazla kilolarından kurtulmalıdır. Çünkü fazla kilo omurga üzerine fazladan baskı demektir. Ağır fiziksel iş yapılırken korse ile yapmalısınız, çok ağır şeyleri kaldırmamaya özen gösterin, eğilimli pozisyonda uzun süre kalmayın.

Aynı şekilde duruşunuza ve doğru beslenmenize dikkat etmelisiniz. Öncelikle tuzu azaltmalı, lif alımını çoğaltmalısınız. (çiğ sebzeler, taze salatalar). Yemeği en iyisi buharda pişirin, yağlı kızartılmış ve acı yemekten kaçının. Tatlı, kahve ve demli çayı da elinizden geldiği kadar azaltın. Sarımsak, limon suyu ve muz faydalıdır. Bazen siyatik ağrısı vücutta B12 vitamini yetersizliği sebebiyle artar. B12 ve diğer besin takviyelerinin öğüne eklenmesi tavsiye edilir.