Modern tıp menopozda ortaya çıkan hormon salgı bezlerindeki değişimin tedavisi konusunda yetersiz kalabilir. Geleneksel tıp bu konuda nokta terapi ve bitkisel tedaviyi öneriyor. Sıkılmış taze sebze-meyve suyu vücuttaki minerallerin dengelenmesini sağlar, doğal östrojenleri içeren gıdalar semptomları hafifletir, nokta terapi ise tıkanan enerji kanallarını açarak ağrısız ve mutlu bir menopoz süreci yaşanmasını sağlar.

Dr. Ayşet Şarifova

Biyoenerji, Manuel Terapi ve Bitkisel Tedavi Uzmanı

Kadın için 40 yaş sonrası dönem; ergenlikten kadınlık fonksiyonlarının azalmasına doğru giden süreçtir. Adet döngülerinde ritim bozukluğu, süre ve kaybedilen kan miktarında değişiklikler baş gösterir. Adet günlerinin tamamen kesilmesi ise 45-55 yaş arasıdır.

Menopoz süreci; erken ve geç menopoz süreci olarak iki döneme ayrılır. Mevcut olan bir çok veriyi inceleme sonucu oluşan görüş, adet döngüsü ne kadar geç başlarsa menopoz dönemi de o kadar erken gelecektir. Bu durum büyük olasılıkla birincil yumurta yetmezliğine bağlıdır. Menopoz döneminin başlangıcına yaşam biçimi, çevre koşulları ve aşırı yorgunluk gibi bir çok unsur etki göstermektedir.

Menopoz döneminde kadının üreme organları fonksiyon kaybederek değişikliklere uğrar. Yumurtalıklarda küçülme görülür, olgun folikül eksilir. Rahmin kas tabakasının incelip, kas hücre bezleri bağ hücre bezlerine dönüşür.

Bezlerin sümüksü tabakası yavaş yavaş körelip, damarlar sertleşir. Vajinada doku elastikliği kaybolur.

Bazı kadınlarda menopoz dönemi fiziki değişiklik fark edilmeden geçerken bazılarında menopoz sendromu oluşur. Terlemeyle birlikte baş ve üst gövdeye ateş basması, baş dönmesi, hızlı kalp atışları, halsizlik, uyku bozukluğu, eklemlerde ağrılar, duygusal dengesizlik, vajinal kaşıntısı, ruhsal bozukluklar, vs… Menopoz dönemi ayrıca kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, damar sertleşmesi, diyabet ve eklemlerde iltihap gibi çeşitli hastalıkların görülme sıklığı artar.

Menopoz sendromu hafif, orta ve ağır olarak farklılıklar gösterir. Hafif akımda kadının genel sağlık durumu ve performansı değişiklik göstermez, orta akımda baş ağrısı, genel halsizlik, uyku ve hafıza bozukluğu, ağır akım sürecinde ise iş yapamaz hale gelir, moral bozukluğu, dengesizlik, gereksiz endişe durumu, herhangi bir şey üzerinde konsantre olamama, bir şey okuyamama ve yazamama, vs… 

Adet döneminin bitmesi menopozun başlangıcı demektir. Bazı kadınlar bu değişikliği çok sakin karşılar bazıları ise endişeye kapılıp kendilerini kaybeder. Birincilerde hayatin gerçeklere bakışı duyguların üstünde, umutsuzluğa kapılmak yerine onlar sakinliğini koruyarak yaşanmış yılların özetini düşünür. Sadece yüzünde oluşan kırışıklıkları saymaz, başarılarının-arkadaşlıkların sayımını ve gelecek için planlar yapar. Aslında bu yönde kendini kaybeden kadınlar yaşlılığını hızlandırıp kendi sağlık ve diş görünüşüne önem vermeyi bırakır. Bazı kadınlar neşeyi yemekte bulup şişmanlar. Hayatın doğal gidişatına karşı isyan olanlar menopozu çok zor geçirir, ciddi sinir sistemi ve ruh sağlığı bozukluğu oluşur. Ağır vakalarda uzman desteği almak gerekebilir.

Nokta Terapi ile rahatlayın…

Kadın menopoz sürecinde stres yapıp kas ve eklem, baş ağrıları ile kendini karşı karşıya bulabilir. Oysa vücutta bazı noktalar vardır ki uzman tarafından bu bölgelere yapılacak “Nokta Terapi” ile bu ağrılardan kurtulmak mümkün. Vücudun dış yüzeyinde el, boyun ve ayaklarda yoğun olmak üzere bine yakın enerji noktası vardır. Bu enerji nokralarına saat yönünde yapılacak dairesel hareketlerle yapılacak nokta terapi ile tıkanıklık giderilerek, sağlıklı kan akışı sağlanır. Sağlıklı kan akışı aynı zamanda ağrısız ve mutlu bir menopoz süreci anlamına gelir.

Menopozda meyve-sebze kürü mükemmel seçim

*Taze sebzeden sıkılmış su vitamin ve antioksidan içerir, vücuttaki minerallerin dengelenmesini sağlar,

*Doğal östrojenleri içeren gıdalar kadınların menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur,

*Pancar, havuç ve salatalık suyu zengin organik asitleri içerdiği için kanı yumuşatır, kalp damar sistemini güçlendirir.

Pancar kırmızı kan hücreleri sentezinde, salatalık suyunun idrar sökücü etkisi ve vücutta asit alkali dengesini geri kazandırır.

*Menopoz döneminde kadınların kalsiyum metabolizmasının bozulması nedeniyle özellikle kemikleri savunmasız durumundadır. Kereviz vücut için sindirilebilir, sodyum kalsiyum yüksek oranda içerir. Bu durumda kalsiyum tuzu kan damarlarının duvarlarında tutunmaz ama kas-iskelet sistemin gücünü yerine getirir.

Neden taze sebze suyu?

Taze sebzeler lif-pektin maddeleri içerir, sindirim sistemini harekete geçirir ve bağırsakları toksinleri dışarı çıkartarak temizler. Vücuda yararlı olması için sebzelerin doğal, nitrat-kimyasal madde içermemesi gerekir. Kendi bahçenizde yetişen meyveleri rahatlıkla yemeklerde kullanılabilirsiniz. Taze havuç yemek çok yararlıdır– dişlerin mekanik temizliğinde katkıda bulunur ve diş etlerinde kan dolaşımını uyarır. Salatalık, kereviz, maydanoz salatası çok yararlıdır. Ancak pazardan aldığınız sebze kimyasal maddeler içerebilir. Bu maddelerin çoğu vücut için toksik ve kanserojen içerdiği için sağlığa zarar verebilir.

Eğer taze sebzelerin sadece suyunu kullanırsanız tüm toksik maddeler kabukta kalacağı için vitamin, mineralleri korunur, yüksek konsantreli yararlı maddeler sindirim sistemi tarafından daha kolay sindirilir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir.

http://www.saglikveyasamdergisi.com.tr/nokta-terapi-ve-sebze-suyu-ile-menopozu-hafifletin.html