bronşit ile ilgili görsel sonucu

Soluk boruları, akciğer, gırtlak ve nefes borusu kana oksijen veren en önemli organlardandır. Bu organların iltihabı bronşit olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak grip veya soğuk algınlığı gibi güçlükler olmaktadırlar. Doğru tedavi olarak ve doktorun bütün tavsiyelerine uyulduğunda bu hastalık fazla şiddetlenmeden geçmektedir.

Aralıksız olarak senede üç, dört ay ve iki sene devam eden bronşitin tedavisi daha zordur.

Kronik bronşitlerin asıl nedenleri nedir?

Çok sayıda araştırmalar göstermektedir ki kronik hastalıkların 80% sigaradan kaynaklanmakta ve tedavisi çok ağır geçmektedir. Sigara kullanan kişilerin bronşit hastalıklarından ölümü içmeyenlere oranla yedi kat daha fazladır. Sigara içen kişilerin ailelerinde özellikle çocukların hastalanma riski daha yüksektir.

Bu hastalığın oluşum nedenleri atmosfere atılan sanayi atıkları ve her türlü yağların ve gazların yanması. Büyük şehirlerde oturan insanlar özellikle de çocuklar köy yerinde oturanlara göre daha sık hastalanmaktadır. Özellikle de şehirlerde havanın kirlenmesiyle ve spesifik hava şartlarından oluşan gaz ısısı daha tehlikelidir. (bundan dolayı aralık ayı 1952 yy. da Londra’da gaz ısısından 4 bin kişi hayatını kaybetmiştir)

Şehirde veya köyde bronşit hastaları için rutubetli ve soğuk hava iyi değildir.

Dikkat! Enfeksiyon

Hastalığın oluşumunda sonradan ortaya çıkan en önemli sebeplerden biri enfeksiyondur. Sigara içerken havanın kirlenmesinde oluşan öksürükle bronşit hastalığı bulaştırmaktadır.

Enfeksiyonlar illetin şiddetlenmesine neden olmaktadırlar. İltihap süreçlerinin gelişmesi pnemokok ve hemofil çubukları ve bazı mikroorganizmalara aittir.

Çocukken geçirilen soluk borusu enfeksiyonu da kronik bronşitin nedenlerinden olabilmektedir. Veya yakın zamanda geçirilen geniz hastalığı-rinit, sinüzit, tonzilit v.s.

Aynı zamanda kalp hastalığı, böbrek hastalıkları, kronik pnevmoni ve diğer solunum sisteminin koruyucu mekanizmasıyla ilgili olan diğer patolojiler. Hastalığın nedenlerinden en çok negatif olanı bu hastalığın irsi olmasıdır.

Kendine Özgü Belirtileri

İlk belirtileri nefes darlığı ve öksürüktür, sabah katlığımızda balgamlı öksürük olmaktadır. Solunum yollarının ve böbreklerin daha iyi çalışması için aktif fiziksel hareketler (yürümek, spor yapmak, koşmak) yapmak uygundur. Soğuk ve rutubetli havalarda öksürük çoğalabilir ve tam aksine sıcak havlarda tamamen de kaybolabilmektedir. Çoğu durumlarda hastalığın şiddetli olduğu zamanlarda ortaya çıkmaktadır ve hastalığın hafiflediği zamanlarda da yıllar boyu tamamen kaybolabilmektedir. Fakat daha sonra kuvvetlenerek gece, gündüz rahatsız edebilir. Vücudun fizyolojik bir fonksiyonu olan öksürük- solunum yollarının en önemli temizleme ve koruma mekanizmasıdır. Fakat aktif iltihaplanma sürecinde hastalık şiddetlenebilir, eziyetli ve uğraştırıcı olabilmektedir. Bu hastalığın sebeplerinden biride havada oluşan ani değişimlerdir. Bu durumlarda hastalık az balgamlı veya balgamsız, az verimli olabilmektedir. Bu öksürük artık koruyucu değil ve bu öksürüğü yok etmek için ilaçlar ve tavsiye edilen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Birçok hastayı genelde sabahları balgamlı öksürükten sonra geçen öksürük ve nefes darlığı rahatsız etmektedir. Birçok kişide öksürük krizinden sonra aniden ortaya çıkarak ilerlemekte ve patoloji süreçlerde, fiziki yükleme veya rahat olduğu zamanlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Teşhisten Sonra

Hasta sigarayı bırakmak zorundadır yoksa bütün tedavi boşa gidebilir. Bütün kronik enfeksiyonlardan kurtulmalıdır. Her hasta için özel terapi gerekmektedir. Kronik bronşitte bol vitaminli meyve ve sebzelerin ve meyve ve sebze sularının bol olduğu dengeli bir diyet uygulanmalıdır. Tedavi amaçlı spor iyi gelebilir

Başka Ne İyi Gelir?

Karışık tedavi sürecinde halk tıbbi yöntemleri de iyi gelebilir. Mesela çocuk bronşiti tedavisinde aşağıda verilecek olan reçete çok iyi gelmektedir:

Küp şeklinde doğranmış karaturpu şekerle beraber bir tencereye koyunuz ve iki saat fırında pişirin, süzün, turpu atınız, oluşan suyu bir kavanoza dökün ve günde 3-4 kes 2 çay kaşığı olarak yemeklerde önce ve yatmadan önce içiriniz.

1 ölçü rendelenmiş elma, 1 ölçü küçük doğranmış soğan, 2 ölçü bal gün boyu 6-7 kes yenmeli. Öksürüğe çok iyi gelmektedir.

1 elmayı küçük doğra ve miktar suda 10 dakika kısık ateşte kaynat ve ılık olarak gün içerisinde 8-10 kere için. İlerlemiş bronşitlerde bu elma püresine 1 kaşık bal ve 1 kaşık tereyağı ekle. Kuru öksürükte fırında pişmiş elma çok iyi gelir.

Nefes darlığında aşağıda verilen reçete çok iyi gelmektedir:

5 baş sarımsağı ve 5 tane limonu robotta ez, 0,5l. balla karıştır ve bir kavanozda ağzı kapalı olarak bir hafta bekletin. Günde bir kes 4 çay kaşığı ağzında tutarak yavaş yavaş için. Nefes darlığı seneler boyu devam ediyorsa verilmiş olan malzemeleri iki ölçüde yap ve günde iki kes 4 çay kaşığı için.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.