çimlenmiş buğday ile ilgili görsel sonucu

Tahıl ve baklagillerin çimlenmiş tohumları sağlıklı beslenme uzmanları tarafından her zaman tavsiye edilmektedir. Çünkü insanlar uzun zamandır onların faydasını bilmekteler. Hipokrat ve Uzak Doğulular hatta bizim atalarımız her zaman bu tohumları yemeklerinde kullanmışlardır. (Yemek yapmışlar, çorbalara kullanmışlar ve içecek yapmışlardır.)

Günümüzde sağlıklı beslenmeyi alışkanlık edinenler bu tohumları yemek çeşitlerinde ve salatalarda kullanıyorlar. Çimlenmiş tohumlarda bol miktarda vitamin bulunmaktadır ve bütün organizmaların çalışmasını iyi yönde etkilemekte, biyolojik değeri çok yüksektir ve içinde aktif enerji ve değerli besinler bulunduğu için vücudun hücresel düzeyini düzenlemektedir.

Besin değeri 

Çimlenmiş tohumlarda bol miktarda B vitamini bulunmaktadır. (Mesela, B, B-2, ve PP vitaminleri ortalama 1,5-2 kere artmaktadır.) E vitamini ve normal kuru tohumda bulunmayan C vitamini de filizlerde bulunmaktadır.

Çimlenmiş tohumlarda kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer maden unsurlarının hazmını engelleyen unsurlar kısmen bozulmaktadır. Ayrıca, çimlenmiş tohumlarda bu şekilde hazmı kolay olan bol miktarda şeker ve selüloz bulunmaktadır.

Böylece, çimlenmiş buğday, baklagiller ve soya bitkilerinin tohumlarının besin değeri onların gıda halinden daha yüksektir. Tohumları un haline getirince içindeki yaralı maddeler hepsi kepeğin içinde kalır. (B grubu vitaminler, mineral elementleri ve diyet lifleri). 

Vücut için faydaları

Uzmanlar çimlenmiş buğdayın ve diğer hububatların organizmamız için çok güçlü bir uyarıcı olduğunu savunuyorlar.

  • Her yaşta vücudun en önemli süreçlerini düzenler ve yeniden canlandırır, bağışıklık sistemini düzenler, soğuk algınlığına karşı vücut düzenimizi korur.
  • Metabolizmanın işlemini ve sinir sistemini düzenler; hazmı kolaylaştırır, egzama ve mide ülserini tedavi eder.
  • Vücut enerjisini arttır ve cinsel fonksiyonu geliştirir.
  • Görme duyusunu keskinleştirir, hareket koordinasyonunu, saç ve dişleri güçlendirir.
  • Antioksidan görevi yapar ve mikroplara karşı vücudu güçlendirir.
  • Çimlenmiş filizlerin canlı enerjisi, organizmanın kendiliğinden temizlenmesini ve tazelenmesini sağlıyor, kanı temizliyor ve hemoglobin oluşumu sağlıyor.
  • Çimlenmiş tahıl tohumları kanseri önlemek için iyi bir araç sayılmaktadır.
  • Çimlenmiş tohumlarda bulunan magnezyum tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor, vücuttaki kolesterolü atıyor, kalp krizi riskini azaltıyor.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Uykuyu düzenler.
  • Çimlenmiş tohumların, hububat ve baklagillerin sindirimi çok kolaydır, diğer ürünlerden daha çok vitamin, protein ve karbonhidrat içermektedir.

Bu arada günlük tüketim oranı: 50-100 gr.

Tohum nasıl seçilmeli:

Tohumu seçerken çok dikkatli olmalıdır. Tohumların herhangi bir zararlı maddeyle işleme tabi tutulmamış olması gerekmektedir. Bu tür taneler hemen suyun yüzeyine çıkmaktadır. Tohumu en iyisi eczaneden veya tanınmış mağazalardan almak daha doğrudur. İki gün içinde çimlenmemiş tohumu yememenizi tavsiye ederiz.

 

Çimlenmiş tohum buzdolabında sadece 48 saat muhafaza edilebilmektedir. Bu sebeple çimlenmiş tohum bekletilmeden tüketilmelidir. Çimlenmiş tohumdan yapılan yemeklere uzun süre muhafaza edildiği zaman limon suyu veya bal eklemek daha iyidir. Ancak tohum buzdolabında bile kararmışsa kullanmayınız.

 Ev şartlarında tohumu nasıl çimlendirebiliriz. 

Çimlendirmek için iyi ve en yaygın tohum türleri: buğday, çavdar, yulaf, arpa vs.

50-100 gr. tohumu (bu bir günlük tüketim miktarıdır) soğuk suda yıkayın ve cam, porselen veya emaye bir kaba düzgün çimlenmesini sağlamak için yaklaşık 2 cm kadar yerleştirin. Tohumu kabın içine yerleştirilmiş bir bez parçasına veya kabın altına yerleştirin, üzerini bir bez veya kumaşla kapatın ve oda sıcaklığında su ile tohumu üst seviyesine kadar doldurun. Ilık ve karanlık yerde bekletin ve gerekirse üstündeki kumaşı nemlendirin.

Tohumun tavsiye edildiği 3-4 sm uzunluğunda çimlenmesi için yaklaşık 2-3 gün gerekmektedir ve tahılın kalitesi birde çevresinin sıcaklığı önemlidir. Bu arada kabarmış (hepsinin çimlenmesi eşzamanlı olmuyor) henüz çimlenmemiş tohumlar da teşekküllü bir ürün sayılmaktadırlar.

 

Şimdi de çimlenmiş tohumlar kokusu gidene kadar suyun altında yıkanması gerekmektedir.

 

Fakat her şeye rağmen çimlenmiş tohumu bütün dertlerin çözümü olarak görmek tabi ki yanlıştır. Gözünüzü açıp kapatana kadar tabi ki sizi iyileştirecek veya 20 sene gençleştirecek değil. Çimlenmiş tohum çok faydalı yiyecek ve yemeklere ektir. fakat taze sebze ve meyvelerin tabi ki yerinin tutamaz. Ama vitamin eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.

Çimlenmiş tohumların etkisini kısa dönemde görmek istiyorsanız her gün yarım bardak kullanmaya özen gösterin. Hem çiğ olarak hem de salatalara, yemeklere ve diğer gıdalara ekleyerek yiyebilirsininiz. Ama unutmayın, kaynatırsanız yararlı özelliklerini kaybedebilirler. Bu nedenle buharda veya sıcak suda 2-5 dk. kaynatabilirsiniz. Kullanımıyla ilgili her hangi bir zaman süresi yoktur, çok rahat sabah kahvaltılarında kullanabilirsiniz.

Buğday ve ayçiçeği tohumu ile meyve salatasıMalzemeler:

Muz-1 tane

Kivi-1 tane

Peynir (tercihen ev peyniri)-100gr.

Nar taneleri-3 yemek kaşığı

Çimlenmiş buğday-2 yemek kaşığı

Çimlenmiş ayçiçeği çekirdeği- 2 yemek kaşığı

Bal-2 yemek kaşığı

1/2  limonun suyu

Hazırlanışı:

Kıyılmış çin marulu ile çimlenmiş baklagillerden, yeşil bezelye ve mayonez. Veya baklagiller, kıyılmış elma, ince doğranmış tatlı biber, tuz-şeker, ve bitkisel yağ zevke göre.

Çimlenmiş bezelye çorbası

Geceden ıslatılmış 1 bardak yeşil bezelyeyi suyunu süzüp buzdolabına koyuyoruz. Şişmiş olan bezelyeyi 24 saat daha bekletiyoruz, sonra kereviz, yeşil soğan,sos ve süzülmüş suyuyla birlikte mikserde çekiyoruz. Çorbayı kaynatmamız gerekmiyor, çünkü kaynattığımız zaman içinde bulunan bütün yararlı maddeler kayboluyor.

 İçecek ve yiyecekler içi un

Çimlenmiş tohumlardan un yapılır, çorba ve salatalarda kullanılır.

Bunu için çimlenmiş tohumları iyice kurutuyoruz ve mikserde eziyoruz. Meyve suyu, bal ve kaymak (süt kullanmayınız)ile bu şekilde çeşitli içecekler hazırlayabiliyoruz. Bu tür hazırlanmış arpa unu şeker hastalıklarında çok faydalıdır. Tarifi çok basittir: 3 yemek kaşığı çimlenmiş arpa ununa bir litre kaynamış su ekliyoruz ve günde 3 kere 1 yemek kaşığı içiyoruz.

 Arpa Kiseli (bir nevi tatlı içecek)

Şeker hastalığı ve mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri için çok faydalıdır. Çimlenmiş arpa tohumlarını yukarıda anlattığımız gibi mikserde eziyoruz, biraz soğuk su ekliyoruz ve sıcak su dökerek 2 dk kaynatıyoruz. Elde ettiğimiz karışımı 20 dk bekletiyoruz. Bu tür içecek taze olarak bir ay boyunca içilmelidir.